Κορωνοϊός: Αυτά τα 4 υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
Ορισμένα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Και τα τέσσερα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής, επομένως υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθούν. Ωστόσο αποτελούν μάστιγες της σύγχρονης εποχής που ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς.
Τα τέσσερα αυτά υποκείμενα νοσήματα είναι ο τύπου 2 διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Και τα τέσσερα μαζί διαπιστώθηκε ότι συνέβαλλαν στο 63,5% των νοσηλειών λόγω Covid-19 στις ΗΠΑ έως το Νοέμβριο του 2020.
Συνολικά, από τους 906.849 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στις ΗΠΑ, τα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα έπαιξαν ρόλο στη νοσηλεία των 575.419. Ειδικότερα:
- Η παχυσαρκία στο 30%
- Η υπέρταση στο 26%
- Ο σακχαρώδης διαβήτης στο 21%
- Η καρδιακή ανεπάρκεια στο 12%
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πολλές από αυτές τις νοσηλείες δεν θα ήταν απαραίτητες, εάν οι ασθενείς δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν θα αρρώσταιναν, έσπευσαν να διευκρινίσουν. Απλώς η νόσος που θα εκδήλωναν θα ήταν ηπιότερη και δεν θα χρειάζονται νοσηλεία.
Στην πραγματικότητα, υπολόγισαν ότι μείωση κατά 10% στις καταστάσεις αυτές στο γενικό πληθυσμό, θα μείωνε κατά 11,1% τις νοσηλείες από COVID-19 λοίμωξη, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Βασικός παράγοντας κινδύνου ο τρόπος ζωής
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο στατιστικής ανάλυσης που έδειξε ότι οι νοσηλείες που οφείλονταν στα περισσότερα από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα, παρουσίαζαν διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι με διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια ή υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς. Για παράδειγμα, στον σακχαρώδη διαβήτη αποδόθηκε:
- Το 8% των νοσηλειών στις ηλικίες κάτω των 50 ετών
- Το 29% των νοσηλειών στις ηλικίες άνω των 65 ετών
Εν τούτοις, η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30 kg/m2) είχε αρνητική επίδραση ως παράγοντας νοσηλείας σε όλες τις ηλικίες.
«Είναι λυπηρό που ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Dariush Mozzaffarian. «Ο παράγοντας αυτός είναι ο τρόπος ζωής».
Όπως εξήγησε, «κλείνουμε τις επιχειρήσεις και εμποδίζουμε τον κόσμο να δει τους αγαπημένους του». Όμως «δεν λέμε στον κόσμο να αδυνατίσει και να κάνει λίγη γυμναστική. Αν θέλουμε να μειώσουμε τη σοβαρή νόσο Covid, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.
Ο Dr. Mozzaffarian, ο οποίος είναι πρύτανης και καθηγητής Καρδιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, επισήμανε ακόμα ότι αν όλοι πρόσεχαν τη διατροφή τους και γυμνάζονταν, θα υπήρχε εμφανής βελτίωση στον διαβήτη και την υπέρταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Πρέπει να βγούμε να το φωνάξουμε αυτό, μαζί με τα μηνύματα για μάσκες, κοινωνική απόσταση και καθαρά χέρια», τόνισε.
Και η εθνικότητα
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι και η εθνικότητα συσχετίζεται με τις νοσηλείες εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η νοσηλεία από COVID-19 λοίμωξη που αποδόθηκε στα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα ήταν συχνότερη στους Αφροαμερικανούς σε σχέση με τους λευκούς. Αντίστοιχα, στους Λατίνους συχνότερα έπαιζαν ρόλο ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.
Για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συσχετίστηκε με:
- Το 25% των νοσηλειών σε λευκούς
- Το 32% των νοσηλειών στους Αφροαμερικανούς
- Το 34% των νοσηλειών στους Λατίνους
Στους ενήλικες μεταξύ 18 και 49 ετών, τα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να προκαλούν το περίπου:
- 39% των νοσηλειών στους Λευκούς
- 50% των νοσηλειών στους Αφροαμερικανούς
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι παρότι τα νέα δεδομένα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αιτιατού, πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια σχέση. Ο κορωνοϊός, λένε, δεν είναι απλά ένας αναπνευστικός ιός. Ως φαίνεται προκαλεί γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή, που συσχετίζεται με αυτές τις μεταβολικές παθήσεις. Και συμπεραίνουν ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα υποκείμενα νοσήματα, η λοίμωξη θα ήταν λιγότερο σοβαρή.
Τα δεδομένα αυτά είναι συμβατά με προϋπάρχουσες παρατηρήσεις ότι οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή και πνευμονική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαρύτερη λοίμωξη COVID-19. Μολονότι, όμως, όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο, είναι δύσκολο να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
«Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντα γενικότερης νοσηρότητας παγκοσμίως, αλλά και της λοίμωξης COVID-19. Έτσι, η προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή και τη μεταβολική υγεία του ατόμου, προφυλάσσοντας από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19», τονίζουν οι ειδικοί από το ΕΚΠΑ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.